contact@agendadiasporei.com                                                                      
                                                                                                  

orange.ro

Atenție la hainele pe care le purtați! Vă pot imbolnăvi!

Multe persoane suferă de simptome vagi, neregulate: cum ar fi greaţă, dureri de cap, erupţii cutanate, urticarie sau arsuri pe piele. Aceste simptome par să vină și să plece fără un model regulat, lăsând oamenii să se întrebe ce se întâmplă.

Un factor de bază pentru persoanele extrem de sensibile ar putea fi, că acestea reacționează la hainele pe care le poartă. Dacă purtaţi haine sintetice, ele pot contribui la problemele pielii, prezentând un nivelul periculos de toxicitate.

Găsirea de haine care să asigure sănătatea, poate fi o problemă mare pentru persoanele cu MCS (sensibilitate chimică multiplă), precum și a altor persoane care prezintă sensibilitate.

V-aţi întrebat vreodată dacă hainele pe care le purtaţi vă pot îmbolnăvi?

Materialele sintetice, cum ar fi: acrilicul, nailonul, poliesterul sunt fabricate din substanțe chimice periculoase pentru sănătate ori de câte ori acestea sunt încălzite. Când se usucă hainele sintetice într-un uscător de rufe, acesta emană substanțe chimice atât în casă, cât și în mediu. Dacă purtaţi haine sintetice, corpul vostru va elibera de asemenea căldură, făcând ca aceste substanțe chimice să fie absorbite prin piele.

1. Perfluorochimicale (PFC) care includ şi teflonul, sunt printre materialele sintetice rezistente la pete şi durabile, ele fiind din ce în ce mai mult folosite în industria textilă pentru a întări rezistenţa materialelor şi pentru a nu se şifona. În timp ce mulți oameni apreciază această calitate, ei nu iau în calcul substanțele chimice periculoase utilizate pentru creerea acestora. Perfluorochimicale (PFC) persistă în mediu, acestea fiind găsite în sângele animalelor și al oamenilor din întreaga lume.

2. Cercetătorii avertizează cu privire la problemele de sănătate cauzate de PFC, inclusiv riscul de cancer. Ca multe alte substanţe toxice, PFC se acumulează în organism de-a lungul timpului cauzând probleme ficatului și rinichilor, precum şi probleme de reproducere (conform unor studii efectuate pe animale). Amestecurile de poliester şi bumbac sunt tratate frecvent cu formaldehidă și înmuiate în substanțe chimice, cum ar fi amoniacul.

3. Adesea Formaldehida se adaugă la îmbrăcăminte pentru a preveni micşorarea dimensiunii materialului. Ea nu poate fi spălată. Formaldehida este o substanţă iritantă care poate declanşa astmul.

4. Conform clasificării UE, formaldehida este o substanţă cancerigenă de gradul 3.

5. Până și pijamale pentru copii sunt tratate cu material ignifug emiţând formaldehidă gazoasă. Există două forme principale de poliester, PET (polietilen tereftalat) și PCDT (poli-1, 4-ciclohexilen-dimethylene tereftalat). Deoarece poliesterul este fabricat din antimoniu, o substanță cancerigenă care este toxică, ea vă poate afecta inima, plămânii, ficatul și pielea. 

6. Rayonul (vâscoza) este realizat din pulpă de lemn tratat cu sodă caustică și acid sulfuric.

7. Multe vopsele de textile și înălbitori conțin metale grele toxice: cum ar fi cadmiu și crom.

Alternative naturale

Materialele naturale și organice sunt alegerea cea mai bună pentru a ne menţine sănătoşi. Hainele naturale organice sunt mai puţin susceptibile de a declanșa reacții alergice și iritații ale pielii. Căutaţi haine realizate din fibre naturale, cum ar fi:

• cânepa
• bumbacul organic
• lâna
• mătasea
• inul

Ce trebuie să luaţi în considerare

Dacă vă confruntați cu erupții cutanate, urticarie, mâncărimi, umflături, roșeață sau alte reacții negative la hainele trebuie să luaţi în considerare următoarele:


- Încercați un detergent de rufe diferit (unul care are parfum şi colorant natural)
- Încercați reducerea cantităţii de săpun de rufe folosită deoarece pot rămâne reziduri de săpun în haine și în lenjeria de pat, ce pot cauza iritarea pielii.

 

Carmen Vraniţani .

Rate this item
(0 votes)

Diaspora eroica

Doi români, eroi în Sicilia

Doi români au salvat de la înec o bătrâna și o tânară invalidă, din Sicilia. Viorel Timic și Marinică Bulai au răspuns (...)

Carte de vizita

Nu suntem noi!!!

Carte de vizita

Important pentru diaspora

Material informativ despre contractul de muncă, salariul minim, programul de lucru, concediul de odihnă, concediul medical, sănătate şi siguranţă etc. realizat de Inspecția Muncii Britanică.
Pentru încălcarea drepturilor de muncă sau exploatare prin muncă, puteţi contacta GLAA la: E-mail: intelligence@glaa.gsi.gov.uk, intelligence@glaa.gsi.gov.uk; Telefon: +44 (0)345 602 5020 sau linia de raportare confidențială, gratuită: 0800 432 0804
Harta interactivă a celor 378 de lăcaşe de cult româneşti din Italia. 

Prin intermediul acesteia sunt disponibile informaţii şi date de contact ale lăcaşelor de cult.
Harta interactivă a şcolilor din Italia unde se desfășoară cursuri de Limbă, Cultură și Civilizație Românească și lectorate de limbă română
Prin intermediul acesteia sunt disponibile informații despre unitățile de învățământ, dar și despre numărul grupelor și al elevilor, numele profesorului și adresa fiecărei școli incluse în program.
Cursul de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească şi despre lectoratele de limbă română de la universităţi din Italia