contact@agendadiasporei.com                                                                      
                                                                                                  

orange.ro

Adolescenții care au peste 300 de prieteni pe Facebook sunt mai predispuși la stres

Facebook poate ajuta prietenii din rețea să rămână conectați și chiar poate crește stima de sine a unui individ. Dar cercetători de la Universitatea din Montreal au constatat recent că rețeaua socială poate juca un rol și în creșterea nivelului de stres în rândul adolescenților, scrie Agerpres.

După cum dovedesc cercetătorii, a avea mai mulți prieteni nu este întotdeauna mai bine.

Într-un studiu publicat în revista Psychoneuroendocrinology, aceștia arată că, odată ce adolescenții au depășit 300 de prieteni în rețeaua socială, nivelul lor de cortizol, hormonul stresului, tinde să fie mai mare decât la adolescenții cu mai puțin de 300 de prieteni pe Facebook, relatează France Presse.

În experiment, 88 de participanți cu vârste între 12 și 17 ani au fost întrebați cum folosesc rețeaua socială Facebook, inclusiv cât de des vizitează site-ul și câți prieteni au, modul în care se promovează pe rețea și cum își susțin prietenii online.

De asemenea, au fost colectate probe de cortizol de la subiecți de patru ori pe zi timp de trei zile, iar cercetătorii au descoperit că adolescenții cu mai mult de 300 de prieteni pe Facebook aveau în mod constant niveluri mai ridicate de cortizol.

Desigur, Facebook nu este singurul factor de creștere a hormonului ce provoacă stresul în viața unui adolescent. Sunt în joc și alte aspecte, precum pubertatea, temele și presiunea cerințelor școlare.

„Dar, în timp ce și alți factori externi sunt responsabili de apariția stresului, noi am estimat că efectul izolat al Facebook asupra cortizolului a fost de aproximativ 8 la sută", a declarat într-un comunicat profesorul Sonia Lupien, principalul autor al studiului.

„Am fost în măsură să demonstrăm că adolescenții cu peste 300 de prieteni pe Facebook au niveluri de cortizol mai mari".

În afara domeniului de aplicare a acestui studiu, este documentat faptul că niveluri ridicate de cortizol pot fi periculoase în timp. Un studiu anterior a constatat că stresul excesiv la tinerii adolescenți poate duce mai târziu în adolescență la depresie.

„Noi nu am remarcat depresie la participanții noștri. Cu toate acestea, adolescenții care prezintă niveluri ridicate ale hormonului stresului nu devin imediat deprimați. Depresia poate să apară mai târziu", a spus Lupien.

„Unele studii au arătat că poate dura 11 ani înainte de debutul depresiei severe la copiii care au avut în mod constant un nivel ridicat de cortizol".

Adolescenții care sunt mari utilizatori de Facebook tind să aibă calități narcisiste și să primească note mai mici la școală, conform unei cercetări anterioare care a evaluat simptomele depresive.

Experții estimează că a vorbi cu copiii de la o vârstă fragedă despre utilizarea rețelelor sociale poate ajuta la minimizarea unor efecte adverse ale acestor sisteme online.

Rate this item
(0 votes)

Diaspora eroica

Un român a salvat un cuplu de italieni dintr-o explozie

Un alt român şi-a riscat viaţa salvând un cuplu de italieni dintr-o explozie. Incidentul s-a produs aseară, în localita (...)

Carte de vizita

Nu suntem noi!!!

Carte de vizita

Important pentru diaspora

Material informativ despre contractul de muncă, salariul minim, programul de lucru, concediul de odihnă, concediul medical, sănătate şi siguranţă etc. realizat de Inspecția Muncii Britanică.
Pentru încălcarea drepturilor de muncă sau exploatare prin muncă, puteţi contacta GLAA la: E-mail: intelligence@glaa.gsi.gov.uk, intelligence@glaa.gsi.gov.uk; Telefon: +44 (0)345 602 5020 sau linia de raportare confidențială, gratuită: 0800 432 0804
Harta interactivă a celor 378 de lăcaşe de cult româneşti din Italia. 

Prin intermediul acesteia sunt disponibile informaţii şi date de contact ale lăcaşelor de cult.
Harta interactivă a şcolilor din Italia unde se desfășoară cursuri de Limbă, Cultură și Civilizație Românească și lectorate de limbă română
Prin intermediul acesteia sunt disponibile informații despre unitățile de învățământ, dar și despre numărul grupelor și al elevilor, numele profesorului și adresa fiecărei școli incluse în program.
Cursul de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească şi despre lectoratele de limbă română de la universităţi din Italia