contact@agendadiasporei.com                                                                      
                                                                                                  

orange.ro


Românii din Italia au sărbătorit Ziua Europei

Ziua Europei a fost sărbătorită de milioane de cetățeni din mai toate țările. La Bologna, românii au participat, miercuri 9 mai a.c, la o dezbatare privind importanța Uniunii Europene. Conaționalii au discutat, au rememorat amintirii, unele mai frumoase, altele mai dureroase și au împărtășit din experiențele lor de imigranți de dinaintea și de după aderarea României la UE.

"Importanța Uniunii Europene pentru străini derivă de la o cultură democratică sănătoasă, în care străinii găsesc susținere și condiția apartenenței unei entități mai presus de statul suveran, aproape un întreg continent, care devine un reper pentru diversele națiuni. Avantaje comune din colaborare reciprocă, principiul unității și nu al divizării, mereu este benenefic tuturor. Este vorba de libera circulație a persoanelor, un mijloc de îmbogățire nu doar economică, cât și la nivel cultural, de cunoaștere umană" a declarat Corina Pop, președinta Asociației Betania din Bologna.

Și românii din Roma au sărbătorit Ziua Europei. Ambasada României în Italia a organizat, împreună cu Accademia di Romania, un concert susținut de Cvartetul Quodlibet, la 8 mai 2017. Evenimentul a fost deschis prin interpretarea Simfoniei IX-a a lui Ludwig van Beethoven - Imnul Uniunii Europene.

Ziua Europei se mai numește și Ziua Schuman după declarația istorică a ministrului de externe francez, Robert Shuman, de pe 9 mai 1950, care a marcat constituirea Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului (CECO).

Franța, Germania de Vest, Italia, Belgia, Luxemburg și Olanda au pus în aplicare planul economic de împărțire al resurselor de oțel și cărbune al CECO, care de altfel a stat la baza formării Comunității Europene, denumită ulterior Uniunea Europeană prin Tratatul de la Maastricht.

Cornelia Crîșmaru

 

Rate this item
(0 votes)

Diaspora eroica

EXCLUSIV. Ion Purice, eroul Italiei: “Am făcut doar ce trebuia să fac”

Ion Purice este eroul care a schimbat imaginea României în doar câteva zile, mai mult decât au făcut-o politicienii de l (...)

Carte de vizita

Nu suntem noi!!!

Carte de vizita

Important pentru diaspora

Material informativ despre contractul de muncă, salariul minim, programul de lucru, concediul de odihnă, concediul medical, sănătate şi siguranţă etc. realizat de Inspecția Muncii Britanică.
Pentru încălcarea drepturilor de muncă sau exploatare prin muncă, puteţi contacta GLAA la: E-mail: intelligence@glaa.gsi.gov.uk, intelligence@glaa.gsi.gov.uk; Telefon: +44 (0)345 602 5020 sau linia de raportare confidențială, gratuită: 0800 432 0804
Harta interactivă a celor 378 de lăcaşe de cult româneşti din Italia. 

Prin intermediul acesteia sunt disponibile informaţii şi date de contact ale lăcaşelor de cult.
Harta interactivă a şcolilor din Italia unde se desfășoară cursuri de Limbă, Cultură și Civilizație Românească și lectorate de limbă română
Prin intermediul acesteia sunt disponibile informații despre unitățile de învățământ, dar și despre numărul grupelor și al elevilor, numele profesorului și adresa fiecărei școli incluse în program.
Cursul de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească şi despre lectoratele de limbă română de la universităţi din Italia