contact@agendadiasporei.com                                                                      
                                                                                                  

orange.ro


GALERIE FOTO&VIDEO Românii din Bologna au sarbatorit IA strămoşească

IA româneasca a fost sarbatorită astăzi, în centrul Bolognei de către zeci de români din mai multe zone din Italia.

Conaţionalii au venit îmbracăţi în ţinuta românească strămoşească pentru a celebra cum se cuvine Ziua Universală a Iei. Centrul Bolognei s-a umplut pentru două ore de români care purtau cu mândrie tradiţia de acasă.

Festivitatea s-a deschis printr-o parada a iilor din diverse zone ale tarii care a început din via San Felice pâna în Via Rizzoli. Participanţii au continuat cu un spectacol de dansuri şi au încheiat cu o horă care a adunat pe toţi cei prezenţi.
Cei mici, îmbracati în costume taranesti au recitat si au interpretat cu patos versuri din repertoriul popular.

"Suntem oameni simpli, oameni cu dorinţa de a arăta ceva, suntem de mulţi ani în Italia, dar dorul de ţară ramâne veşnic în inimile noastre. Astăzi vă vom arăta un purpuriu din toate zonele ţării pentru că aici nu suntem de la Iaşi, de la Timişoara, de la Sibiu sau de la Maramureş. Aici suntem din România. De aceea astăzi, cu dor de ţară, vrem sa vă arătam tot ceea ce ştim. Nu suntem profesionişti, dar exprimăm tot ceea ce este în suflet", a declarat Rodica Albu, preşedinta Asociaţiei Dor Românesc

Curioşi, trecătorii s-au oprit să întrebe ce se sarbătoreşte şi din ce ţară suntem. Emoţionată, o româncă care strabatea întâmplator centrul orasului a cerut conaţionalilor îmbrăcaţi în portul popular să le facă o fotografie.

"Ţin să mulţumesc tuturor românilor pentru participarea numeroasă! Multumesc asociaţiilor noastre, asociaţiilor care au venit de departe. Este un eveniment care marchează continuitatea activităţii comunităţii", a conchis Corina Pop, preşedinta Asociaţiei Betania

Evenimentul din acest an a fost organizat sub patronajul Consulatului General al României la Bologna, de catre Asociatiil Betania si Dor Românesc din Bologna, România Mare din Ravenna.

Cornelia Crîşmaru

 

Rate this item
(0 votes)

Diaspora eroica

Un român a salvat un cuplu de italieni dintr-o explozie

Un alt român şi-a riscat viaţa salvând un cuplu de italieni dintr-o explozie. Incidentul s-a produs aseară, în localita (...)

Carte de vizita

Nu suntem noi!!!

Carte de vizita

Important pentru diaspora

Material informativ despre contractul de muncă, salariul minim, programul de lucru, concediul de odihnă, concediul medical, sănătate şi siguranţă etc. realizat de Inspecția Muncii Britanică.
Pentru încălcarea drepturilor de muncă sau exploatare prin muncă, puteţi contacta GLAA la: E-mail: intelligence@glaa.gsi.gov.uk, intelligence@glaa.gsi.gov.uk; Telefon: +44 (0)345 602 5020 sau linia de raportare confidențială, gratuită: 0800 432 0804
Harta interactivă a celor 378 de lăcaşe de cult româneşti din Italia. 

Prin intermediul acesteia sunt disponibile informaţii şi date de contact ale lăcaşelor de cult.
Harta interactivă a şcolilor din Italia unde se desfășoară cursuri de Limbă, Cultură și Civilizație Românească și lectorate de limbă română
Prin intermediul acesteia sunt disponibile informații despre unitățile de învățământ, dar și despre numărul grupelor și al elevilor, numele profesorului și adresa fiecărei școli incluse în program.
Cursul de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească şi despre lectoratele de limbă română de la universităţi din Italia