contact@agendadiasporei.com                                                                      
                                                                                                  

orange.ro


Cină caritabilă îndeplinită cu succes: Istvan va simţi din nou ce înseamnă cuvântul ACASĂ

Aproximativ 150 de persoane s-au reunit sâmbata seară, la Parohia din Mortizza din apropiere de Piacenza, pentru a-i aduce o rază de speranţă lui Istvan Vida. 

Italieni şi români de peste tot, oameni cu suflet mare, impresionaţi de drama barbătului rămas paralizat la vârsta de 45 de ani, au pus mână de la mână ca Istvan să ajungă acasă, la Satu-Mare şi ca să beneficieze de aparatura medicală necesară afecţiunii lui.

Asociatia Ronda della Carità si Asociatia Per il Mondo au organizat evenimentul caritabil şi pentru ca toate aceste lucruri să fie posibile a luptat şi Radu Nicolae, un sindicalist din Italia.

"Au fost acoperite costurile pentru patul şi salteaua specială precum şi cele de transport. Mulţumesc tuturor celor ce au participat la "Cina de beneficienţă" în favoarea lui Istvan Vida.

A fost un real succes!", ne-a declarat sindicalistul.

Este pentru prima dată când cele doua comunităţi au avut acelaşi glas.

"Eu în ani de Italia sincer, nu cred că au fost asemenea evenimente împartaşite de ambele comunităţi. Probabil prezentarea contează foarte mult. Sâmbată, comunitatea românească s-a prezentat extraordinar, ca număr şi calitate" a conchis Radu Nicolae.

Nu au lipsit de la cina umanitară reprezentaţi ai Consulatului General al României la Bologna, preşedinta Asociaţiei Betania, Corina Pop, avocatul românului precum şi cei de la parohia ortodoxă din Piacenza.

După lansarea apelului în mediul online, mai mulţi conaţionali s-au grăbit să îşi ofere sprijinul. O femeie din Spania a trimis două scaune cu rotile, iar o badantă care a insistat să i se păstreze anonimatul, a donat 250 de euro. De asemenea, mai multi români au contribuit fiecare după posibilităţi, cu câte o sumă de bani.

Vă reamintim că Istvan Vida a supraveţuit unui accident cumplit, dar a rămas paralizat de la brâu în jos. Medicii nu i-au dat nici o şansă de vindecare, iar bărbatul urmează un tratament de recuperare la o clinică din Piacenza. În curând, însă, se va întoarce în ţară deoarece a încheiat programul de tratament şi din lipsa fondurile financiare necesare.

Anul trecut, pe 22 noiembrie, la Castelvetro Piacentino (Piacenza), în timp ce se îndrepta spre o firma din Busseto, camionul pe care îl conducea românul a fost lovit din plin de un tren de marfă.

De atunci şi până în prezent, Istvan duce o luptă continuă, cu statul, cu birocraţia, este anchetat penal în dosarul accidentului, nu ia nici "medical", nici pensie, şi ca să se trateze a fost nevoit să plătească o asigurare medicală suplimentară.

Istvan trăieşte din puţinul pe care i l-a oferit familia lui şi o mâna de oameni inimosi din Piacenza. Din când în când îl mai vizitează sau îl mai sună câte o persoană care a auzit de necazul lui. Pe cei dragi i-a văzut doar o singură dată, căci situaţia în care sunt, nu le permite acest "lux".

Cornelia Crîşmaru

Rate this item
(0 votes)

Diaspora eroica

Erou în Italia. Un român a salvat viața unei fetițe de 8 ani!

 Un șofer de tir român, Ion Purice, în vârstă de 29 de ani, a devenit erou salvând viața unei fetițe de 8 ani, pe autost (...)

Carte de vizita

Nu suntem noi!!!

Carte de vizita

Important pentru diaspora

Material informativ despre contractul de muncă, salariul minim, programul de lucru, concediul de odihnă, concediul medical, sănătate şi siguranţă etc. realizat de Inspecția Muncii Britanică.
Pentru încălcarea drepturilor de muncă sau exploatare prin muncă, puteţi contacta GLAA la: E-mail: intelligence@glaa.gsi.gov.uk, intelligence@glaa.gsi.gov.uk; Telefon: +44 (0)345 602 5020 sau linia de raportare confidențială, gratuită: 0800 432 0804
Harta interactivă a celor 378 de lăcaşe de cult româneşti din Italia. 

Prin intermediul acesteia sunt disponibile informaţii şi date de contact ale lăcaşelor de cult.
Harta interactivă a şcolilor din Italia unde se desfășoară cursuri de Limbă, Cultură și Civilizație Românească și lectorate de limbă română
Prin intermediul acesteia sunt disponibile informații despre unitățile de învățământ, dar și despre numărul grupelor și al elevilor, numele profesorului și adresa fiecărei școli incluse în program.
Cursul de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească şi despre lectoratele de limbă română de la universităţi din Italia