Print this page

Cină caritabilă îndeplinită cu succes: Istvan va simţi din nou ce înseamnă cuvântul ACASĂ

Aproximativ 150 de persoane s-au reunit sâmbata seară, la Parohia din Mortizza din apropiere de Piacenza, pentru a-i aduce o rază de speranţă lui Istvan Vida. 

Italieni şi români de peste tot, oameni cu suflet mare, impresionaţi de drama barbătului rămas paralizat la vârsta de 45 de ani, au pus mână de la mână ca Istvan să ajungă acasă, la Satu-Mare şi ca să beneficieze de aparatura medicală necesară afecţiunii lui.

Asociatia Ronda della Carità si Asociatia Per il Mondo au organizat evenimentul caritabil şi pentru ca toate aceste lucruri să fie posibile a luptat şi Radu Nicolae, un sindicalist din Italia.

"Au fost acoperite costurile pentru patul şi salteaua specială precum şi cele de transport. Mulţumesc tuturor celor ce au participat la "Cina de beneficienţă" în favoarea lui Istvan Vida.

A fost un real succes!", ne-a declarat sindicalistul.

Este pentru prima dată când cele doua comunităţi au avut acelaşi glas.

"Eu în ani de Italia sincer, nu cred că au fost asemenea evenimente împartaşite de ambele comunităţi. Probabil prezentarea contează foarte mult. Sâmbată, comunitatea românească s-a prezentat extraordinar, ca număr şi calitate" a conchis Radu Nicolae.

Nu au lipsit de la cina umanitară reprezentaţi ai Consulatului General al României la Bologna, preşedinta Asociaţiei Betania, Corina Pop, avocatul românului precum şi cei de la parohia ortodoxă din Piacenza.

După lansarea apelului în mediul online, mai mulţi conaţionali s-au grăbit să îşi ofere sprijinul. O femeie din Spania a trimis două scaune cu rotile, iar o badantă care a insistat să i se păstreze anonimatul, a donat 250 de euro. De asemenea, mai multi români au contribuit fiecare după posibilităţi, cu câte o sumă de bani.

Vă reamintim că Istvan Vida a supraveţuit unui accident cumplit, dar a rămas paralizat de la brâu în jos. Medicii nu i-au dat nici o şansă de vindecare, iar bărbatul urmează un tratament de recuperare la o clinică din Piacenza. În curând, însă, se va întoarce în ţară deoarece a încheiat programul de tratament şi din lipsa fondurile financiare necesare.

Anul trecut, pe 22 noiembrie, la Castelvetro Piacentino (Piacenza), în timp ce se îndrepta spre o firma din Busseto, camionul pe care îl conducea românul a fost lovit din plin de un tren de marfă.

De atunci şi până în prezent, Istvan duce o luptă continuă, cu statul, cu birocraţia, este anchetat penal în dosarul accidentului, nu ia nici "medical", nici pensie, şi ca să se trateze a fost nevoit să plătească o asigurare medicală suplimentară.

Istvan trăieşte din puţinul pe care i l-a oferit familia lui şi o mâna de oameni inimosi din Piacenza. Din când în când îl mai vizitează sau îl mai sună câte o persoană care a auzit de necazul lui. Pe cei dragi i-a văzut doar o singură dată, căci situaţia în care sunt, nu le permite acest "lux".

Cornelia Crîşmaru

Rate this item
(0 votes)
Cornelia Crismaru

Scrie la Agenda diasporei de la lansare. 

 

Email: cornelia.crismaru@agendadiasporei.com