contact@agendadiasporei.com                                                                      
                                                                                                  

orange.ro

PROTEST LA TORINO. "În fiecare an merg cel puțin o dată ACASĂ și de fiecare dată îmi pun MÂINILE în cap"

Sâmbătă, 20 ianuarie, începând cu ora 18.00, peste 50 de români din Torino și-au manifestat nemulțumirea față de situația politică și economică din ţară, în semn de solidaritate cu protestatarii din Piața Universității.

În fața Consulatului General al României din Torino aceştia au cântat cu speranță imnul ţării din care au fost obligați să plece în căutarea unui trai mai bun.

Autorizația pentru organizarea acestui protest pașnic a fost cerută de un tânăr român din Alba, oraș aflat la circa 70 de km de Torino.

“Să vin până la Torino nu e un efort. În România sunt oameni care au făcut 450 km pe jos. În Torino sunt 60 de mii de români care nu au coborât niște scări ca să vină aici în seara aceasta”, a declarat Iulian I. pentru Agenda Diasporei.

“Sunt de 10 ani în Italia, dar am părinții în România și un frate. În fiecare an merg cel puțin o dată acasă și de fiecare dată îmi pun mâinile în cap. Aș vrea să mă pot vedea în viitor acasă, dar stilul de viață de acolo nu mă lasă acum să îmi doresc să mă întorc.

Fiecare român în parte, care crede în România și în viitorul ei, trebuie să iasă în stradă. Cine crede că merităm o viață mai bună, visată de zeci de ani, ceva mai bun decât un guvern de infractori, trebuie să participe la aceste manifestații”, a concluzionat tânărul organizator.

La protest a participatși Elisa P., o tânără italiancă care a ales să-și susțină iubitul motivată de curajul și ambiția românilor.

“Faceți bine! În Italia lumea nu iese în stradă nici măcar pentru ceva gratis, din păcate. Aveți posibilitatea de a crește mult în Europa, trebuie să luptați”, ne-a declarat italianca.

Nu au lipsit pancartele cu mesaje împotriva corupției: “Torino spune NU corupției”, “În democrație hoții stau la pușcărie”, “Vrem sistem de sănătate, nu dosare curățate”.

Manifestația s-a încheiat cu “Hora Unirii”, o horă a dezamăgirii, dar și a speranței. Una dintre speranțe este aceea ca românii să fi înțeles importanța alegerilor parlamentare și să se prezinte la vot în număr cât mai mare data viitoare.

De amintit că alegerile parlamentare din anul 2016 au fost câștigate de PSD cu o rată record de absenteism, 60,5%. Peste 70% dintre tinerii cu vârsta între 18-24 de ani au absentat, la fel ca 66% dintre tinerii cu vârsta între 25 - 34 de ani, potrivit datelor IRES.

Anca Manolea

 

Rate this item
(1 Vote)

Diaspora eroica

Doi români, eroi în Sicilia

Doi români au salvat de la înec o bătrâna și o tânară invalidă, din Sicilia. Viorel Timic și Marinică Bulai au răspuns (...)

Carte de vizita

Nu suntem noi!!!

Carte de vizita

Important pentru diaspora

Material informativ despre contractul de muncă, salariul minim, programul de lucru, concediul de odihnă, concediul medical, sănătate şi siguranţă etc. realizat de Inspecția Muncii Britanică.
Pentru încălcarea drepturilor de muncă sau exploatare prin muncă, puteţi contacta GLAA la: E-mail: intelligence@glaa.gsi.gov.uk, intelligence@glaa.gsi.gov.uk; Telefon: +44 (0)345 602 5020 sau linia de raportare confidențială, gratuită: 0800 432 0804
Harta interactivă a celor 378 de lăcaşe de cult româneşti din Italia. 

Prin intermediul acesteia sunt disponibile informaţii şi date de contact ale lăcaşelor de cult.
Harta interactivă a şcolilor din Italia unde se desfășoară cursuri de Limbă, Cultură și Civilizație Românească și lectorate de limbă română
Prin intermediul acesteia sunt disponibile informații despre unitățile de învățământ, dar și despre numărul grupelor și al elevilor, numele profesorului și adresa fiecărei școli incluse în program.
Cursul de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească şi despre lectoratele de limbă română de la universităţi din Italia