contact@agendadiasporei.com                                                                      
                                                                                                  

orange.ro


Diaspora Start-up la Bologna. "Peste 4.000 de firme individuale româneşti în regiunea Emilia Romagna"

Duminică, la sediul Consulatului General al României din Bologna, a avut loc Sesiunea de informare dedicată comunităţii de români din localitate şi din zonele de competenţă consulară a programului Diaspora Start-up.

Au participat 30 de români din împrejurimi, originari din toate zonele României, şi aparţinând celor mai diverse categorii de muncă: întreprinzători, angajaţi, persoane în cătarea unui loc de muncă, dar şi de vârstă (tineri din generaţia a doua, alături de români emigranţi de puţini ani, dar şi de conaţionali care trăiesc şi muncesc de peste 20 de ani la Bologna)

Moderatorul întâlnirii a fost jurnalista Cornelia Crismaru de la Agenda Diasporei. În deschidere, ea a făcut o scurtă expunere a proiectelor Diaspora Start Up şi a echipei "O afacere pentr un viitor în ţara ta".

A urmat intervenţia Corinei Pop, preşedinta uneia din cele mai active asociaţii din regiunea Emilia Romagna, Asociaţia Betania. Ea a povesit pe scurt cum se desfaşoară activitatea Asociaţiei în zona Bolognei, care sunt obiectivele şi proiectele sociale pe care membrii Asociaţiei le duc înainte (activitate de informare, "Banco Sociale" - ajutor pentur persoane nevoiaşe, evenimente de păstrare a tradiţiilor).

Miruna Cajvaneanu, expert de comunicare din partea Asociaţiei Spirit Românesc, partener transnaţional în proiectul "O afacere pentru un viitor în ţara ta", a expus câteva date statistice prezente în ultimul Raport statistic IDOS legat de românii pe piaţa muncii în Italia (sectoare de activitate, numărul şi tipologia angajaţilor, repartizarea regională). Astfel, a fost relevat faptul că în Emilia Romagna activează un număr mare de actrivităţi individuale înfiinţate de români, mai precis 4296 "imprese individuali", cu 7% mai mult ca în anul precedent (IDOS, 2017).

A urmat expunerea pe larg a proiectului "O afacere pentru un viitor în ţara". Au fost prezentate obictivele programului Diaspora Start Up şi detaliile specifice ale proiectului. Prezentarea a fost completată şi cu proiecţia video-ului de promovare /informare a campaniei, cu datele de contact.

Anca Mihai şi Olesea Vatav au vorbit apoi despre condiţiile de elegibilitate şi criteriile de selecţie ale planurilor de afaceri.

Anca Mihai, analist recrutare, a descris modalitatea de desfăşurare a cursurilor online şi detaliile referitoare la încadrarea şi selecţia Grupului Ţintă.

A urmat o amplă sesiune de întrebări - răspunsuri, coordonată de moderatorul Cornelia Crismaru. Au fost exprimate şi probleme cu care români prezenţi în sală, care au avut în trecut afaceri în România, s-au confruntat - birocraţia şi corupţia unor funcţionari în primul rând.

Întrebările au vizat modalitatea de finanţare şi cum vor fi administraţi banii, care sunt cheltuilelile elegibile din cadrul celor 40.000 de euro. S-au cerut informaţii şi clarificări cu privire la susţinerea business-urilor, odată înfiinţaete, fiind explicată apoi înfiinţarea reţelei Siab în ţară.

Rate this item
(0 votes)

Diaspora eroica

Un alt român, erou de ocazie

Presa italiană a relatat în aceste zile despre un alt român care ne face cinste, cuvântul "român" fiind citit cu mândrie (...)

Carte de vizita

Nu suntem noi!!!

Carte de vizita

Important pentru diaspora

Material informativ despre contractul de muncă, salariul minim, programul de lucru, concediul de odihnă, concediul medical, sănătate şi siguranţă etc. realizat de Inspecția Muncii Britanică.
Pentru încălcarea drepturilor de muncă sau exploatare prin muncă, puteţi contacta GLAA la: E-mail: intelligence@glaa.gsi.gov.uk, intelligence@glaa.gsi.gov.uk; Telefon: +44 (0)345 602 5020 sau linia de raportare confidențială, gratuită: 0800 432 0804
Harta interactivă a celor 378 de lăcaşe de cult româneşti din Italia. 

Prin intermediul acesteia sunt disponibile informaţii şi date de contact ale lăcaşelor de cult.
Harta interactivă a şcolilor din Italia unde se desfășoară cursuri de Limbă, Cultură și Civilizație Românească și lectorate de limbă română
Prin intermediul acesteia sunt disponibile informații despre unitățile de învățământ, dar și despre numărul grupelor și al elevilor, numele profesorului și adresa fiecărei școli incluse în program.
Cursul de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească şi despre lectoratele de limbă română de la universităţi din Italia