contact@agendadiasporei.com                                                                      
                                                                                                  

orange.ro

“Istoria Transilvaniei” tradusă în italiană şi prezentată la Salonul de Carte de la Torino

Sâmbătă, 12 mai, editura românească Rediviva din Milano lansează noul volum tradus în limba italiană, “Istoria Transilvaniei” de Ioan Aurel Pop și Ioan Bolovan. Evenimentul va avea loc în cadrul Salonului Internațional de Carte de la Torino, de la ora 18.00, sala Romania. Vor interveni Cristian Luca, Maria Floarea Pop, Violeta Popescu.

Cartea este de o deosebită valoare istorică și documentară, fiind prima publicație tradusă în limba italiană despre istoria Transilvaniei din vechime până la perioada Marii Uniri.

Editura Rediviva este prima editură românească din Italia (fondată în 2012), un proiect în cadrul CCIR Milano, o contribuție la cunoașterea culturii, istoriei, spiritualității românești în Italia, cu peste 50 de titluri publicate în cele opt colecții.

“Transilvania este astăzi o parte a României și a Europei în același timp, dar, mai presus de toate, este patria primitoare a tuturor locuitorilor săi. Pentru prima oară în istorie, sunt acum premise reale pentru ca toți locuitorii ei să fie și să se simtă egali și la ei acasă. Țara nu mai este Transilvania de odinioară, dar urmele istoriei sunt peste tot. În trecut, au suferit și au fost fericiți, adesea în momente diferite, și românii, și maghiarii, și germanii, și evreii etc. Nici suferințele și nici bucuriile nu trebuie uitate. Amintirile trecutului sunt un patrimoniu de neprețuit, iar pastrarea lor este un atribut al popoarelor civilizate. Entitatea transilvană este un dat al trecutului, dar, în acelasi timp, ne însotește peste tot, astăzi, sub ochii noștri. E singurul loc din Europa unde o biserică bizantină stă lângă o bazilica romanică, lângă o biserică gotică și lângă altă barocă, toate vecine cu o sinagoga! De asemenea, singurul loc în care un locas de cult ortodox este la câțiva pași de unul greco-catolic, de altul romano catolic, de unul calvin, de altul luteran sau unitarian. Aceasta spune mai mult despre convietuirea pasnica decât despre conflicte, iar mesajul acestei lucrari este generos: trecutul trebuie cunoscut nu pentru încrâncenare si razbunare, ci pentru destindere si întelegere”, au declarat autorii

Târgul de carte de la Torino se desfașoară în perioada 10–14 mai 2018, iar România este prezentă pentru al zecelea an consecutiv. 

Ioan-Aurel Pop este un istoric român, profesor universitar și președinte al Academiei Române. Director al Centrului de Studii Transilvane al Academiei Române, a condus și Institutul Cultural Român din New York (S.U.A.), precum și Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică din Venezia (Italia).
Ioan Bolovan este profesor universitar, conducător de doctorat și din 2012 prorector al Universității Babes Bolyai din Cluj-Napoca, precum și cercetator științific I la Centrul de Studii Transilvane din cadrul Academiei Române.

 

Rate this item
(0 votes)

Diaspora eroica

Doi români, eroi în Sicilia

Doi români au salvat de la înec o bătrâna și o tânară invalidă, din Sicilia. Viorel Timic și Marinică Bulai au răspuns (...)

Carte de vizita

Nu suntem noi!!!

Carte de vizita

Important pentru diaspora

Material informativ despre contractul de muncă, salariul minim, programul de lucru, concediul de odihnă, concediul medical, sănătate şi siguranţă etc. realizat de Inspecția Muncii Britanică.
Pentru încălcarea drepturilor de muncă sau exploatare prin muncă, puteţi contacta GLAA la: E-mail: intelligence@glaa.gsi.gov.uk, intelligence@glaa.gsi.gov.uk; Telefon: +44 (0)345 602 5020 sau linia de raportare confidențială, gratuită: 0800 432 0804
Harta interactivă a celor 378 de lăcaşe de cult româneşti din Italia. 

Prin intermediul acesteia sunt disponibile informaţii şi date de contact ale lăcaşelor de cult.
Harta interactivă a şcolilor din Italia unde se desfășoară cursuri de Limbă, Cultură și Civilizație Românească și lectorate de limbă română
Prin intermediul acesteia sunt disponibile informații despre unitățile de învățământ, dar și despre numărul grupelor și al elevilor, numele profesorului și adresa fiecărei școli incluse în program.
Cursul de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească şi despre lectoratele de limbă română de la universităţi din Italia