contact@agendadiasporei.com                                                                      
                                                                                                  

orange.ro

Românii din Torino tratați cu nepăsare de Primăria Iași

Valentina Pascal Valentina Pascal

Primăria orașului Iași a anulat pe ultima sută de metri vizita delegației sale la Torino programată pentru sfârșitul lunii mai. Vizita urma să fie un prim pas spre pactul de înfrățire între cele două importante orașe.

Încă de anul trecut, voluntarii Centrului de Cultură și Tradiție Italo-Române au demarat un proiect având ca finalitate acest acord de cooperare. În tot acest timp, Primăria Iași a confirmat prezența primarului și a delegației sale în localitatea italiană în perioada 31 mai - 3 iunie, însă, cu doar 10 zile înainte, pe 21 mai, Centrul a fost informat că nu mai poate fi onorată invitaţia.

Acest gest a fost catalogat de către responsabila proiectului de înfrățire, Valentina Pascal, psihologul Centrului, drept „o palmă morală nemeritată dată celei mai mari comunități de români din Italia”.

„Anunţul a fost făcut cu siguranţă prea târziu şi a creat în organizarea acestei înfrăţiri probleme serioase care nu sunt încă cuantificabile, atât din punct de vedere moral şi de imagine, cât şi financiar“, a declarat Pascal.

Mihai Chirica, primarul Iașiului, s-a scuzat vorbind despre suprapunerea cu un alt eveniment, şi anume decernarea titlului de „Oraş Regal“ către municipiul Iaşi.

„Este un moment festiv organizat în cinstea Iaşului şi nu este de trecut cu vederea sub nicio formă. Aş fi vrut să mă duc în continuare pe 31 mai spre Torino, am căutat toate variantele posibile“, a comentat edilul.

„Ne simţim îndreptăţiţi să ne adresăm mâhnirea atât românilor de acasă, cât şi din Italia, dar mai ales să găsim o modalitate mai bună de colaborare cu acest minunat oraş, eventual cu următoarea administraţie“, a mai adăgat Valentina Pascal.

De subliniat că această primă vizită avea ca scop înmânarea scrisorii de intenție edilului din Torino, Chiara Appendino, lucru care putea fi făcut de un oricare reprezentant al primăriei Iașiului.

Românilor din Torino nu le-a rămas acum decât să anuleze programul încărcat, organizat de comun acord cu delegația din Iași, și mai ales întâlnirea oficială cu edilul orașului Torino, Chiara Appendino. Astfel, marea comunitate de români stabilită aici a pierdut o oportunitate prețioasă.

„Ne exprimăm regretul și sentimentul de dezamăgire profundă din partea unor oameni care doresc să contribuie zilnic, cu munca lor de voluntariat, la întreținerea și punerea în valoare a tradițiilor țării noastre de origine, România, promovând în același timp integrarea românilor în societatea italiană”, a conchis Valentina Pascal.

Anca Manolea

Rate this item
(1 Vote)

Diaspora eroica

Erou în Italia. Un român a salvat viața unei fetițe de 8 ani!

 Un șofer de tir român, Ion Purice, în vârstă de 29 de ani, a devenit erou salvând viața unei fetițe de 8 ani, pe autost (...)

Carte de vizita

Nu suntem noi!!!

Carte de vizita

Important pentru diaspora

Material informativ despre contractul de muncă, salariul minim, programul de lucru, concediul de odihnă, concediul medical, sănătate şi siguranţă etc. realizat de Inspecția Muncii Britanică.
Pentru încălcarea drepturilor de muncă sau exploatare prin muncă, puteţi contacta GLAA la: E-mail: intelligence@glaa.gsi.gov.uk, intelligence@glaa.gsi.gov.uk; Telefon: +44 (0)345 602 5020 sau linia de raportare confidențială, gratuită: 0800 432 0804
Harta interactivă a celor 378 de lăcaşe de cult româneşti din Italia. 

Prin intermediul acesteia sunt disponibile informaţii şi date de contact ale lăcaşelor de cult.
Harta interactivă a şcolilor din Italia unde se desfășoară cursuri de Limbă, Cultură și Civilizație Românească și lectorate de limbă română
Prin intermediul acesteia sunt disponibile informații despre unitățile de învățământ, dar și despre numărul grupelor și al elevilor, numele profesorului și adresa fiecărei școli incluse în program.
Cursul de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească şi despre lectoratele de limbă română de la universităţi din Italia