contact@agendadiasporei.com                                                                      
                                                                                                  

orange.ro

Colinde româneşti vechi, culese din sate moldoveneşti şi basarabene, vor răsuna mâine în centrul Romei

Mâine, în centrul Romei, vor răsuna colinde tradiţionale româneşti într-un concert extraordinar de Crăciun al corului Arpeggio&Roua.

Evenimentul este organizat de asociația culturală ARPRO în colaborare cu Ambasada României pe lângă Sfântul Scaun, cu patronajele Ambasadei României în Italia și al Accademiei di Romania din Roma.

Concertul se va desfășura în biserica Santa Maria in Portico in Campitelli din centrul Romei, este dedicat Centenarului Marii Uniri și va celebra vechea tradiție românească a colindatului din casă în casă.

Prima parte a evenimentului va fi o călătorie într-o eră în care colindatul avea reguli stricte și de neîncălcat. Corul Arpeggio &Roua va prezenta colinde arhaice adunate în sate din Moldova și Basarabia, printre care colindul omului bătrân, și colindul cerbului, al doilea fiind cântat doar de către fetele satului.

Tranziția de la cântul arhaic la cel modern o va face duetul Bianca & Folco, care cu o voce și o chitară vor readuce publicului un repertoriu cunoscut de toate generațiile de români.

La final, Arpeggio &Roua va interpreta colinde corale din tradiția românească și internațională.

"Scopul evenimentului este celebrarea Crăciunului, parcurgând peste o sută de ani de tradiție şi difuzare a acesteia în comunitatea de români cea mai mare din străinătate.

Cu acest prilej se vor pune în evidență nu doar caracterul exclusiv al tradiției românești de Crăciun, ci și punctele comune dintre obiceiurile străvechi italiene și românești.

Ca de obicei, activitățile semnate Arpeggio&Roua au ca obiectiv principal crearea unei armonii între membrii corului și cei care îi ascultă", anunţă organizatorii.

Intrarea este gratuită.

ARPRO este o asociație culturală din Ardea (Roma) formată de membri originari din România care iubesc și răspândesc folclorul românesc. Voluntarii ARPRO au înființat în urmă cu patru ani corul Arpeggio &Roua, care studiază muzica corală românească pentru a o răspândi în toate colțurile lumii.

Grupul coral a reprezentat România la ExpoMilano 2015, a lansat primul album de colinde, ”Armonie di Natale” în 2016, a organizat prima ediție a festivalului de coruri ”SacredRootsFest” la Roma în 2017 și în 2018 a participat la talent show-ul Românii au Talent. În noiembrie 2018 a organizat a doua ediție a festivalului coral RootsFest, dedicat Centenarului Marii Uniri.

Rate this item
(0 votes)

Diaspora eroica

Doi români, eroi în Sicilia

Doi români au salvat de la înec o bătrâna și o tânară invalidă, din Sicilia. Viorel Timic și Marinică Bulai au răspuns (...)

Carte de vizita

Nu suntem noi!!!

Carte de vizita

Important pentru diaspora

Material informativ despre contractul de muncă, salariul minim, programul de lucru, concediul de odihnă, concediul medical, sănătate şi siguranţă etc. realizat de Inspecția Muncii Britanică.
Pentru încălcarea drepturilor de muncă sau exploatare prin muncă, puteţi contacta GLAA la: E-mail: intelligence@glaa.gsi.gov.uk, intelligence@glaa.gsi.gov.uk; Telefon: +44 (0)345 602 5020 sau linia de raportare confidențială, gratuită: 0800 432 0804
Harta interactivă a celor 378 de lăcaşe de cult româneşti din Italia. 

Prin intermediul acesteia sunt disponibile informaţii şi date de contact ale lăcaşelor de cult.
Harta interactivă a şcolilor din Italia unde se desfășoară cursuri de Limbă, Cultură și Civilizație Românească și lectorate de limbă română
Prin intermediul acesteia sunt disponibile informații despre unitățile de învățământ, dar și despre numărul grupelor și al elevilor, numele profesorului și adresa fiecărei școli incluse în program.
Cursul de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească şi despre lectoratele de limbă română de la universităţi din Italia