contact@agendadiasporei.com                                                                      
                                                                                                  

orange.ro

Strigăt de disperare al unei mame care riscă să rămână fără copil. „Trăiesc un calvar, este foarte greu să mergi la muncă, să le râzi pacienților, să spui că totul este bine când eu sunt disperată că aș putea rămâne fără copil"

Rada Vizitiu (39 de ani), medic stomatolog român, originar din Republica Moldova își duce tot mai greu coșmarul vieții în Italia, unde instituțiile statului vor să-i smulgă copilul cu forța. Femeia este într-un proces de custodie, iar de aproximativ patru ani trăiește cu frica că ar putea rămâne fără copil.

În luna martie a acestui an, Rada Vizitiu a aflat că asistența socială a solicitat în proces ca fiul ei, G.M. să fie încredințat Serviciului de Asistență Socială pentru „investigații ulterioare și asistență”, în timp ce pentru ea a fost dispusă supravegherea din partea Centrului Psiho-Social. G. s-a născut pe 28 ianuarie 2015. În prezent, el locuieste la Lecco, alături de mama lui și de bunici materni.


Pentru custodia baiețelului, cei doi foști iubiți au o dispută care durează de câțiva ani. S-au cunoscut în 2012 și după o relație plină de scandaluri și violențe, Rada a rămas însărcinată. După ce s-a născut baiețelul lor, Rada s-a mutat acasă la părinții ei, dar la scurt timp, bărbatul a intentat prima acțiune în judecată și de atunci a început coșmarul. 

Femeia ne-a marturisit că fostul iubit a consumat dintotdeauna droguri și sub efectul acestora comportamentul lui era imprevizibil și agresiv. “Ultima oară când ne-am certat, eram însărcinată în luna a șaptea, m-a lovit, m-a amenințat cu un cuțit, m-a închis în casă ca să nu pot pleca la părinții mei. Eu am reușit să sun la serviciile de urgență și în timp ce vorbeam cu operatorul, mi-a luat telefonul și l-a închis. Au venit trupele speciale, el s-a speriat foarte tare, a aruncat drogurile în toaletă și apoi m-a implorat să îl iert. Și l-am iertat, dar m-am mutat la părinții mei.”

Ea a povestit și cum iubitul ei o insulta des, adresându-i injuri precum „stronza (proasto)” „puttana straniera (c.... străină)” „non sai fare niente (nu știi să faci nimic)”. Femeia a mai afirmat că băiatul i-ar fi povestit în repetate rânduri cum tatăl i-a introdus degetul în anus era inflamată și roșie “Am fost la unitatea de primiri-urgențe, au certificat că zona este inflamată, dar nu prezintă excoriații care să conducă la o violență sexuală”.

Și pentru că era acuzată și îndreptată să facă un consult psihologic, Rada nu a stat pe gânduri și ca să arate tuturor că este o femeie sănătoasă a facut testul la pshiologic. "Vă trimit și rezultatul, sunt perfect sănătoasă. Am facut testul ăsta din propria inițiativă, l-am depus și la dosar. Autoritățile în loc să verifice ca el se droghează, mă acuză pe mine că sunt nebună”.

Recunoaște că a exagerat uneori cu plângerile la poliție și la Tribunalul pentru Minori, dar a făcut-o din disperare.

În patru ani, a bătut la ușile mai multor avocați pe care i-a schimbat în speranța că unul dintre ei îi va readuce liniștea și dreptul de a fi mamă și de a-și crește copilul, a cheltuit peste 20.000 de euro pe procese, a scris la toate instituțiile italiene, românești și moldovenești și și-a strigat disperarea. A cumpărat o casă la Bergamo, dar pentru că Tribunalul îi înterzice să se mute, este nevoită să plateasca și chiria și întreținerea casei nou achiziționată. Muncește de diminineața până seara, abolventă a Facultății de Stomatologie din cadrul Universității Carol Davilă din București, este un stomatolog respectat, a lucrat la mai multe spitale de stat, iar în prezent este angajată a Spitalului Mater Domini din orașul italian, Castellanza. A petrecut zile și nopți întregi plângând, strigându-și durerea tuturor. A fost supusă și ea și copilul de numai patru ani la tot felul de investigații și terapii. „Trăiesc un calvar, este foarte greu să mergi la muncă să muncești, să le râzi pacienților, să spui tuturor că totul este bine, când eu sunt disperată că aș putea rămâne fără copil. Pe 7 iunie am următorul termen în proces. Avocatul mi-a zis că cel puțin în iunie nu o să-mi fie luat copilul, dar mi-e frică”, a conchis femeia.

Rada are nevoie de noi, vrea ca povestea ei să se facă auzită, să fie semnal pentru cei ce se confruntă cu aceeași problemă și pentru autorități. Vrea să îi fie respectate drepturile și să își crească copilul în liniște! 

 

 

Rate this item
(0 votes)

Diaspora eroica

Un alt român, erou de ocazie

Presa italiană a relatat în aceste zile despre un alt român care ne face cinste, cuvântul "român" fiind citit cu mândrie (...)

Carte de vizita

Nu suntem noi!!!

Carte de vizita

Important pentru diaspora

Material informativ despre contractul de muncă, salariul minim, programul de lucru, concediul de odihnă, concediul medical, sănătate şi siguranţă etc. realizat de Inspecția Muncii Britanică.
Pentru încălcarea drepturilor de muncă sau exploatare prin muncă, puteţi contacta GLAA la: E-mail: intelligence@glaa.gsi.gov.uk, intelligence@glaa.gsi.gov.uk; Telefon: +44 (0)345 602 5020 sau linia de raportare confidențială, gratuită: 0800 432 0804
Harta interactivă a celor 378 de lăcaşe de cult româneşti din Italia. 

Prin intermediul acesteia sunt disponibile informaţii şi date de contact ale lăcaşelor de cult.
Harta interactivă a şcolilor din Italia unde se desfășoară cursuri de Limbă, Cultură și Civilizație Românească și lectorate de limbă română
Prin intermediul acesteia sunt disponibile informații despre unitățile de învățământ, dar și despre numărul grupelor și al elevilor, numele profesorului și adresa fiecărei școli incluse în program.
Cursul de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească şi despre lectoratele de limbă română de la universităţi din Italia