contact@agendadiasporei.com                                                                      
                                                                                                  

orange.ro

INTERVIU. Ana Caterina Morariu: „Italienii îmi spun că simplitatea mi se trage din strămoși, din România”

Italienii au declarat-o una dintre actrițele noului mileniu. Cu ochii mari și alte trăsături fine specifice Europei de Est, Ana Caterina Morariu a fascinat din prima publicul italian. Și-a construit cariera pe scenă, dar și în televiziune. În 2005 a apărut în „De Gasperi, l’uomo della speranza”, iar în 2006 a primit premiul „David di Donatello”, al Academiei Italiene de Film, pentru cea mai bună actriță în rolul principal din „Il miglior nemico”, în regia lui Carlo Verdone. Anul acesta, Beniamino Catena i-a oferit un rol principal în cel de-al cincilea sezon al serialului „Squadra Antimafia – Palermo Oggi”.

S-a născut la Cluj–Napoca, pe 20 noiembrie 1980, dintr-o mamă balerină. La șase ani s-a stabilit în sudul Italiei (Calabria), alături de mama sa. A jucat alături de actori celebri din Italia precum Raoul Bova (Intelligence - Servizi e segreti), Luca Zingaretti (Il Comissario Montalbano), dar și de nume mari de la Hollywood: George Clooney, Brad Pitt sau Catherine Zeta- Jones (Ocean’s Twelve).

 Astăzi se poate mândri cu o frumoasă carieră de actriță, dar și de popularitate în toată Peninsula. În cele ce urmează, o vom cunoaște pe Ana Caterina Morariu, într-un interviu acordat în exclusivitate.

 Ana, te afli într-un moment de plină ascensiune profesională: ai un rol important în „Squadra Antimafia – Palermo Oggi” sezonul 5, difuzat pe Canale 5 și ești imaginea brandului de îmbrăcăminte Allegri. Cu alte cuvinte, ești exemplul viu că există și români care reușesc într-o Italie în care suntem arătați cu degetul. Cum ai reușit?

 Cu multă încredere, cu multă muncă, cu seriozitate și tenacitate, dar și cu mult respect pentru meseria aleasă.

Cum ai obținut rolul din „Squadra Antimafia – Palermo Oggi” 5? Se potrivește personalității tale? Sau a trebuit să faci eforturi pentru a intra în pielea Larei Colombo?

Rolul l-am obținut prin audiție. O parte din personalitatea mea este asemănătoare Larei Colombo: hotarâtă, cu spirit justițiar, loială, protectoare, curajoasă, gata să înfrunte viața cu toate riscurile ei. Nu pot spune că a trebuit să fac eforturi. A fost plăcut! (zâmbește)

Știu că mama ta a fost balerină și că tu ai venit în Italia la 6 ani. Te-a motivat acest lucru în alegerea unei profesii artistice?

Evident că profesia mamei mi-a dat oportunitatea de a pătrunde în frumusețea și magia teatrelor, a operelor lirice, a concertelor etc. În acest fel mi-am format un bogat bagaj cultural, de când eram încă un mic spectator. Dintodeauna m-a fascinat munca care se desfășoară și în spatele cortinei, pentru realizarea unui spectacol. Acea multitudine de persoane devotate și serioase care se dăruiesc artei. Educația mea în domeniul artei, dar și disciplina au început cu studiul baletului clasic, al muzicii, pianului sau al picturii. Acestea sunt elementele care mă hrănesc și astăzi. (zâmbește)

Când ai debutat ca actriță?

Debutul a fost în Elveția, în sitcom-ul „Tre donne sole ma non troppo”.

Ai jucat alături de sex-symbol-ul Raoul Bova în „Intelligence– Servizi e segreti”. Cum e ca om, coleg de scenă?

Raoul e un om generos, disciplinat și cu experiență, pregătit în meseria de actor, un coleg loial muncii sale. E o plăcere să lucrezi cu el. (zâmbește)

Ești o femeie foarte frumoasă. Cât de mult contează acest lucru și cât te-a ajutat în meseria de actriță?

Îți mulțumesc pentru compliment! Frumusețea ajută, într-adevăr, în viață. Îți deschide porțile, îți dă seninătate. În plus, ce m-a ajutat mult au fost telegenia, modestia, disciplina, punctualitatea și simplitatea, despre care italienii spun că mi se trage de la strămoșii români. (zâmbește)

Te-ai maturizat ca actriță, în timp, interpretând roluri diferite?

Interpretând diferite roluri, ca actor, te ajută enorm, deoarece devii tot mai complet .

Proiecte de viitor?

Mă voi ocupa și de teatru, îmi doresc să am o bună colaborare și cu regizorii români (din România), pe care eu îi apreciez foarte mult.

Dacă nu ai fi ales actoria, astăzi ai fi fost...?

Medic, jurnalist sau traducător. (zâmbește)

Să vorbim puțin despre ROMÂNCA Ana Caterina Morariu…

Ce părere ai despre românii din Italia? Cum îi vezi ca segment social aici?

Majoritatea românilor din Italia sunt persoane serioase, care lucrează din greu pentru a-și câștiga existența. Ca segment social, eu consider că sunt o arteră importantă a Italiei.

Te-ai lovit vreodată de obstacole în carieră din cauza naționalității?

Nu , nu am avut niciodată obstacole din cauza naționalității.

Ajungi des în România? Mai vorbești limba română?

Îmi face o deosebită plăcere să mă întorc acasă, în România. Vorbesc limba noastră, citesc în limba română, dar mai fac unele greșeli de gramatică. Când mă gândesc la România, îmi vin în minte toate elementele naturale: păduri, munți, dealuri, izvoare, ape, marea și oamenii cei dragi care înfruntă viața cu zâmbetul pe buze .

Poți spune: „sunt mândră că sunt româncă”?

Da, pot spune cu drag: „Sunt mândră că sunt româncă!”

Ana Caterina Morariu în timpul liber

Caracterizează-te prin trei cuvinte.

Senină , determinată , bună. (zâmbește)

Ce face Ana Caterina Morariu când nu e pe scenă? Cum te relaxezi, ce anume te deconectează de la ritmul cotidian?

Spăl, calc, fac curățenie, citesc, ascult muzică, gătesc, ma distrez cu familia și cu prietenii. Mă relaxez pe malul mării privind orizontul, ascultând sunetele naturii, respirând cu ele. Mă deconectez prin dans și prin mișcarea corpului.

Pe 20 noiembrie a fost ziua ta, iar echipa noastră îți urează un sincer „La mulți ani”, cu întârziere. Cum ai sărbătorit?

Mulțumesc din suflet! (zâmbește larg). Am sărbătorit cu prietenii. M-am distrat frumos.

Unde te pot găsi fanii?

Pe Facebook, am o pagina: Ana Caterina Morariu. Când am timp, scriu eu. (zâmbește)

Îți mulțumesc pentru timpul și răbdarea acordată! Poți transmite un mesaj românilor din Italia?

Italia m-a primit frumos, este a doua mea casă. Nu a fost întotdeauna ușor, dar nu am uitat niciodată țara noastră minunată, de muzică, de folclor, de umorul oamenilor, de literatură, de învățămintele de la strămoșii noștri, de colinde (că tot se apropie Crăciunul). Sunt toate lucruri care mi-au umplut sufletul de fericire, mi-au dat forță să nu mă abat. Pe toate acestea aș dori să le împărtășesc cu voi. Vă îmbrățișez pe toți și vă urez un An Nou fericit! (zâmbește larg)

Ana Ciuban

Rate this item
(0 votes)

Diaspora eroica

Doi români, eroi în Sicilia

Doi români au salvat de la înec o bătrâna și o tânară invalidă, din Sicilia. Viorel Timic și Marinică Bulai au răspuns (...)

Carte de vizita

Nu suntem noi!!!

Carte de vizita

Important pentru diaspora

Material informativ despre contractul de muncă, salariul minim, programul de lucru, concediul de odihnă, concediul medical, sănătate şi siguranţă etc. realizat de Inspecția Muncii Britanică.
Pentru încălcarea drepturilor de muncă sau exploatare prin muncă, puteţi contacta GLAA la: E-mail: intelligence@glaa.gsi.gov.uk, intelligence@glaa.gsi.gov.uk; Telefon: +44 (0)345 602 5020 sau linia de raportare confidențială, gratuită: 0800 432 0804
Harta interactivă a celor 378 de lăcaşe de cult româneşti din Italia. 

Prin intermediul acesteia sunt disponibile informaţii şi date de contact ale lăcaşelor de cult.
Harta interactivă a şcolilor din Italia unde se desfășoară cursuri de Limbă, Cultură și Civilizație Românească și lectorate de limbă română
Prin intermediul acesteia sunt disponibile informații despre unitățile de învățământ, dar și despre numărul grupelor și al elevilor, numele profesorului și adresa fiecărei școli incluse în program.
Cursul de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească şi despre lectoratele de limbă română de la universităţi din Italia