contact@agendadiasporei.com                                                                      
                                                                                                  

orange.ro

Interviu Gregoriana Tudoran, candidat independent la alegerile europarlamentare: “Mizez pe o “ridicare” a Moldovei, a Diasporei, a întregii Românii împotriva minciunii, a sărăciei, a dezinteresului și disprețuirii arătate de anumiți politicieni”

Gregoriana Tudoran este unul dintre cei trei candidați independenți înscriși în cursa electorală pentru alegerile europarlamentare din 26 mai 2019. Este originară din Iași, dar de zece ani locuiește în Belgia. Economist și doctor în Managementul instituțiilor financiare, conduce propria afacere în domeniul consultanței financiare și afacerilor europene. Gregoriana este voluntar al asociației civice care militează pentru construirea autostrăzilor în România “Împreună pentru A8”.

În interviul acordat publicației noastre, a vorbit despre proiecte politice, planuri, viziuni, emoții, dezamăgire și luptă.

Ce v-a determinat să candidați?

Dezamăgirea produsă de clasa politică și totodată experiența mea în domeniul consultanței europene. Politicienii s-au obișnuit să facă promisiuni fără fapte și afișează dispreț față de noi cetățenii, atunci când le batem la ușă pentru a le solicita ajutorul. De 29 de ani asistăm la o sărăcire și lăsare în totală izolare și uitare a întregii regiuni Moldova, pe fondul unui dezinteres general manifestat față de noi românii. Deși în fiecare campanie electorală ni se promite că se vor construi spitale, școli, autostrazi decente- vedem că nimic nu se realizează.

Ce le promiteți românilor?

Proiecte concrete, nu platformă politică: Susținerea proiectelor dorite de cetățeni, care să conducă la diminuarea tragediei emigrației continue a românilor: investiții masive europene pentru căile de transport, pentru spitale regionale dar și pentru mici unități locale de îngrijire medicală, precum și pentru școli în care copiii să poată învața în condiții decente de salubritate și siguranță.

Fiind susținută de membri ai asociațiilor civice, eu însămi fiind membru al unei asociații de cetățeni ce luptă pentru infrastructură “Împreună pentru A8”, este normal să promovez o agendă cu proiecte pe care le așteptam noi cetățenii și pe care politicienii ni le refuză.

Ce își doresc ieșenii de la Gregoriana Tudoran? Dar românii din diaspora?

Ieșenii doresc un candidat al Moldovei, care să îi reprezinte cu cinste. Sunt foarte supărați pe partide pentru că listele lor pentru europarlamentare nu au pe locuri eligibile niciun moldovean pe care să se poată bizui.

Diaspora dorește ca “acasă” să avem aceleași posibilități decente de trăi ca și în restul lumii civilizate. Doresc ca, de câte ori revin în România, să o facă fără teamă pentru siguranța, sănătatea și confortul familiei. Diaspora dorește ca întoarcerea acasă să reprezinte o reală opțiune, la care să se gândească atunci când s-au săturat de “gustul strainatății”. Eu însămi locuiesc în majoritatea timpului în Belgia, deci știu ce înseamnă să traiești în condiții absolut civilizate, dar departe de oamenii și de locurile dragi.

De ce trebuie oamenii să vă voteze?

Pentru a-și alege viitorul pe care îl doresc, pentru ei și familie. Pentru că oricât de mult nu place politicienilor, puterea este a noastră, a cetățenilor. Prin vot exprimăm dorința de schimbare când ceva nu ne convine. De ce să nu ne exprimăm încrederea față de cei care merită, în timp ce îi pedepsim, nevotându-i pe cei care ne-au dezamăgit? Prin vot exprimăm preferința noastră pentru anumite proiecte sau pentru anumite idei.

Ce le spuneți celor care și-au pierdut încrederea în politicieni și care nu vor să mai audă de politică?

Că înteleg prin ceea ce trec, pentru că și eu și colegii mei din societatea civilă suntem dezamăgiți și dezgustați de politicienii care nu ne-au reprezentat cu cinste. De aceea am ales să candidez cu credința că experiența mea profesională și bunavoința mea pot aduce împlinire proiectelor pentru care lupt alături de colegii mei de la Împreună pentru A8 și de la alte organizații pentru infrastructură și dezvoltare regională.

Ce importanță vor avea rezultatele alegerile europarlamentare pentru România?

Alegerile pentru Parlamentul European 2019 sunt foarte importante pentru proiectele despre care v-am vorbit. Vorbim de ultimul tren înainte de 2030 pentru a obține realizarea proiectelor de autostrăzi, spitale regionale și locale și scoli civilizate - realizate cu fonduri nerambursabile europene.

Ce rezultate estimați?

Cele mai bune rezultate pentru alegeri conștiente, a proiectelor importante pentru țară. O “ridicare” a Moldovei, a Diasporei, a întregii Românii împotriva minciunii, a sărăciei, a dezinteresului și disprețuirii arătate de anumiți politicieni. Acest lucru va conduce mai târziu, cu siguranță la schimbarea atitudinii sfidătoare și a întregii mentalități a politicienilor incorecți.

Vom avea într-adevăr autostrada Târgu Mureș- Iași- Ungheni?

Dacă vom depune cererea de finanțare cel târziu în 2021, da. De aceea am ales să candidez pentru că avem nevoie de un om dedicat la Bruxelles care să lupte pentru această autostradă, atât de dorită de Uniunea Europeană și de cetățeni, da...vom reuși.
Va fi importantă și implicarea societății civile din România care să pună presiune pe factorii interni, dacă nu vor dori să coopereze.

În prezentarea de pe pagina personală afirmați că emigrarea trebuie să fie o oportunitate. În cazul dumneavoastră ce a fost, oportunitate sau necesitate?

Emigrarea românilor este în majoritatea cazurilor sigura soluție pentru un trai decent. Regiunile cele mai sărace ale României sunt și cele mai depopulate. Nu întâmplător acestea sunt și cele mai izolate de restul țării, prin absența drumurilor rapide. Regiunea Moldova dar și porțiuni importante din SE României, sunt «rupte” de restul României.

Eu am emigrat deoarece am ales să îmi urmez soțul; din păcate el nu avea opțiunea de a practica medicina în România, deoarece nu existau suficiente posturi și nici condiții decente de lucru.

E greu pentru o femeie să se lanseze într-o asemenea cursă, într-o perioada atât de tensionată pentru politica românească? 

Eu apreciez că există mai multe avantaje în a fi femeie și în plus și independentă politic, decât în a fi bărbat care poate deja a fost asociat mașinațiilor politice.  În general fiecare dintre noi știe că găsește mai multă înțelegere și bunăvoință pentru împlinirea proiectelor dorite.
Nu m-au speriat niciodată atuurile potențiale ale unor contracandidați bărbați. Pot să spun însă că observ teama unor bărbați slabi din politică- la prima conferință organizată la Primaria Iași, care reunea pe alegătorii ieșeni în fața competitorilor locali pentru Alegerile la Parlamentul European, deși eram singurul candidat ieșean și eligibil, nu am fost invitată.

Nu am văzut pe niciun “candidat”(mai ales că erau neeligibili) de la partidele politice care să fie jenat de situație. Ba chiar s-au manifestat bucuroși că nu pot fi incomodați de prezența mea la aceeași masă. În momentul în care am interacționat cu ei într-o sesiune de întrebări, în care îi întrebam despre proiectul concret al autostrăzii A8- din calitatea mea de cetățean și de voluntar la Bruxelles pentru asociațiile civice, unii politicieni s-au arătat disperați ca nu cumva să le afectez discursurile și imaginea, scoțând adevărul la iveală.

Care a fost cel mai emoționant mesaj/fapt/ întâmplare din campania de strângere de semnături?

Au fost multe interacțiuni, discuții emoționante...oameniii se îndreaptă cu speranța către un om nepătat, care face lucrurile altfel decât permite “sistemul”. Dar cel mai emoționant mesaj a fost acela “avem încredere în dumneavoastră, suntem dezamăgiți de toți ceilalți- vă rugăm însă să nu vă schimbați, să nu deveniți ca ei”. Evident că disperarea și dezgustul nostru, al românilor, au atins cote maxime.

La ce visează Gregoriana Tudoran?

La o Românie în care toți românii să avem condiții decente de viață, în care să putem decide cu toții să rămânem. Românii care au emigrat nu aleargă după îmbogățire, ci doresc normalitate; ne dorim să putem să revenim acasă.

Doresc o Moldovă bogată, din care tinerii să nu mai fie nevoiți să plece.

Visez la autostrăzi bune, care să ne permită să fim mai repede și în siguranță (fără a ne mai risca viața- suntem țara cu cele mai multe accidente grave de circulație din UE) alături de cei dragi. Pe aceste autostrăzi vreau să văd mergând mărfurile noastre către clienții multumiți, care nu mai așteaptă zile întregi o marfă întârziată și cu cheltuieli mari de transport.

Vreau să văd spitalele regionale construite, condiții moderne de îngrijire ale bolnavilor; mortalitatea pacienților noștri este printre cele mai mari din Europa datorită rețelei de unități sanitare neperformante, învechite și de multe ori insalubre. Vreau să văd inclusiv pe politicienii români că aleg să se trateze și opereze în spitalele din țară.

Doresc să vad că școlile și grădinițele din România oferă tuturor copiilor condiții decente de studiu: transport asigurat (pentru copiii din zonele rurale izolate), utilități și dotări moderne(apă curentă, lumină) și evident-grupuri sanitare securizate în incinta instituției.

Rate this item
(1 Vote)

Diaspora eroica

Erou în Italia. Un român a salvat viața unei fetițe de 8 ani!

 Un șofer de tir român, Ion Purice, în vârstă de 29 de ani, a devenit erou salvând viața unei fetițe de 8 ani, pe autost (...)

Carte de vizita

Nu suntem noi!!!

Carte de vizita

Important pentru diaspora

Material informativ despre contractul de muncă, salariul minim, programul de lucru, concediul de odihnă, concediul medical, sănătate şi siguranţă etc. realizat de Inspecția Muncii Britanică.
Pentru încălcarea drepturilor de muncă sau exploatare prin muncă, puteţi contacta GLAA la: E-mail: intelligence@glaa.gsi.gov.uk, intelligence@glaa.gsi.gov.uk; Telefon: +44 (0)345 602 5020 sau linia de raportare confidențială, gratuită: 0800 432 0804
Harta interactivă a celor 378 de lăcaşe de cult româneşti din Italia. 

Prin intermediul acesteia sunt disponibile informaţii şi date de contact ale lăcaşelor de cult.
Harta interactivă a şcolilor din Italia unde se desfășoară cursuri de Limbă, Cultură și Civilizație Românească și lectorate de limbă română
Prin intermediul acesteia sunt disponibile informații despre unitățile de învățământ, dar și despre numărul grupelor și al elevilor, numele profesorului și adresa fiecărei școli incluse în program.
Cursul de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească şi despre lectoratele de limbă română de la universităţi din Italia